Kalamata, Grekland

Kalamata, staden som andas oliver

Kalamata tar man snabbt till sitt hjärta och ju fler gånger man besöker staden, ju mer fastnar man. Kalamata har ca 70 000 invånare och är huvudorten i Messinien på Peleponnesos. Staden har allt man kan önska sig i shoppingväg och mer därtill.

På onsdagar och lördagar är det grönsaksmarknad norr om centrum i den gamla delen av staden. Runt centrumtorget Plateía ligger det fullt med caféer där man kan tillbringa en lång stund och bara njuta av folklivet, här ligger även de flesta affärerna också.

En bit ovanför torget ligger de gamla kvarteren med mysiga små torg och tavernor och en bit nedanför torget ligger ett stort tågmuseum med vagnar och lok i originalutförande i en stor park.

Lång strandpromenad

Kalamata ligger längst upp i Messiniabukten och är väl skyddad av bergen runtomkring. Här finns en fin hamnpromenad med fiskebåtar som ligger och guppar längs med kajkanten. Fortsätter man en bit till så kommer man till den långa strandpromenaden som säkert är en halvmil lång och full med caféer, tavernor, hotell och en del stora hotellkomplex.

Oliver i alla former

Kalamata är nog ändå mest känt för sina svarta oliver som anses bland de bästa i världen, det lär finnas över 90 miljoner olivträd i distriktet så man förstår att det är en viktig inkomstkälla i denna regionen. Överallt finns det oliver att handla i alla former och oliverna används i många grekiska maträtter och som goda tilltugg till Ouzo och Tsipouro.

Dela gärna inlägget på sociala media.

Populära inlägg

Sikinos, Grekland

Sikinos, den slumrande ön

En slumrande pärla som många inte hittar till! Sikinos, ön mellan Ios och Folegandros med sina knappt 300 invånare gör

Aten, Grekland

Aten, demokratins vagga

Akropolis från grekiska ”akros” högst, och ”polis” stad är en plats man absolut inte får missa när man besöker Aten.

Sifnos, Grekland

Sifnos, keramikernas ö

Sifnos sägs ha 365 kyrkor på ön, en för varje dag och den mest berömda är klostret Chrisopigi som ligger