Korinthkanalen

Korinthkanalen, ett arkitektoniskt mästerverk

På vägen upp mot Aten blev det en avstickare till Korinthkanalen som jag alltid velat se ordentligt. Anlände vid middagstid och då höll de på med BungyJump från brofästet och det såg riktigt avskräckande ut när de dök ner mot det blågröna vattnet och de höga väggarna vid sidan om.

Två ungerska ingenjörer löste problemet

Kanalen byggdes under åren 1881-1893 och konstruktörerna var två ungerska ingenjörer vid namn Istvan Türr och Béla Gerster som stod bakom det djärva projektet med att sammanbinda Korinthiska viken med Saroniska viken som sparade 131 nautiska mil (nautisk mil 1852 meter) för fraktfartyg och andra båtar. Längden på kanalen är 6343 meter och väggarna är 79 meter över vattennivån och väggarnas lutning är 71-77 grader. Djupet i kanalen är 8 meter och bredden i vattennivån är 24,60 meter och i bottennivån 21 meter. Kanalen invigdes den 6:e augusti 1893 och togs i bruk den 28:e oktober samma år.

Kanalen tillfälligt avstängd

Korinthkanalen är ett av Greklands mest kända och mäktigaste byggnadsverk och öppnade igen i sommar efter att kanalen stängde förra året efter flera bergskred så att väggarna gav efter på flera partier. Väggarna har nu renoverats tillräckligt för att kunna hålla kanalen öppen under sommarmånaderna.

Dela gärna inlägget på sociala media.

Populära inlägg

Koroni

Söndagsmarknaden i Koroni

Söndag morgon och alla kyrkklockorna ringer intensivt i Koroni och kallar till mässan. Söndag är alltid marknadsdag för frukt och

Koroni Castle

Koroni Castle är ett av de mest kända i Grekland, och det är välförtjänt. Den täcker 62 hektar på en

Paros, Grekland

Paros, navet i Kykladerna

Paros en av öarna som har det mesta och här passerar nog de flesta färjor som trafikerar Kykladerna. Hamnen i

Nafplion

Greklands första huvudstad

Nafplion var 1824–1834 Greklands första huvudstad och ligger i prefekturen Argolis vackert beläget längst upp i Argoliska viken. Napflion anses

Leros, Grekland

Leros härliga byar

Om Leros säger många att antingen älskar man ön eller hatar den. Efter två besök är vi förälskade i ön.