Idag firades Epiphany i vår by Koroni. Först är det högmässa i kyrkan och kyrkklockorna ringer hela morgonen för att samla folk till mässan.
6:e januari
”Den sjätte januari avslutas julhelgen i Grekland officiellt med ’ljusets högtid’ (’ton foton’ på grekiska), även känd som trettondagen. Denna festdag i den grekisk-ortodoxa kyrkan är känd som ”Theophania” vilket betyder ”en vision av Gud” eller ”Kristus som lyser igenom”. Det anses vara en mycket viktig dag för den grekisk-ortodoxa kyrkan. Den 6 januari är också känd som ”Three Kings Day” i den västra kyrkan, ett firande av de tre kungarna som besöker Kristusbarnet.
Kristi dop
I den grekisk-ortodoxa kyrkan firas trettondagen som uppenbarelsen av Kristus som Messias och andra person i treenigheten vid hans dop av Johannes Döparen i floden Jordan. En annan anledning till att fira i den grekisk-ortodoxa kyrkan denna dag är att Kristi dop bara var ett av två tillfällen då alla tre personerna i treenigheten uppenbarade sig samtidigt för mänskligheten: Gud Fadern talade från molnen, Gud Sonen som döptes i Jordanfloden och Gud den Helige Ande uppenbarade sig som en duva nedstigande från himlen.
På trettondagen utför den grekisk-ortodoxa kyrkan ”Vattnets stora välsignelse”. Denna ceremoni utförs vanligtvis två gånger, en gång på trettondagsafton som utförs i kyrkan och sedan igen på själva dagen utomhus med präster som välsignar stora vattendrag, hav, floder, sjöar etc.
Korset som slängs i havet
Traditionen är att en präst omgiven av modiga unga män och pojkar kastar ett kors i havet antingen från hamnen eller från en båt till havs och i samma minut som korset lämnar prästens hand hoppar dykarna i det iskalla vattnet för att fånga korset. Den lyckliga som hittar och lämnar tillbaka korset välsignas av prästen. När korset segerrikt förs tillbaka släpper prästen en vit duva som en symbol för den helige anden. Denna tradition genomförs för att fira Kristi dop och för att välsigna vattnet.”